Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Hoe interpreteer ik een negatieve B en Beta bij de interactie? Hetzelfde als bij een hoofdeffect? Ik onderzoek het effect van mindfulness op veerkracht met hoogsensitiviteit als moderator. Als ik de visualisatie aflees, dan zie ik dus dat de samenhang tussen mindfulness en veerkracht zwakker is bij hoogsensitieve mensen en sterker is bij laagsensitieve mensen. Maar dat noem je dan een negatieve samenhang als ik het goed begrijp? Een stijgende regressielijn staat hier los van?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (390 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een interactie-effect wordt net als een hoofdeffect geinterpreteerd in termen van richting en kracht, alsmede de significantie.

Echter, omdat de interactie-term niet te lezen is zonder ook de hoofdeffecten 'in te vullen', zit er een addertje onder het gras.

De makkelijkste manier die ik zie om dit in woorden toe te lichten is om een positieve interactie als een 'bonus' te zien. Voor iedere stijging door hoofdeffecten A en B, stijgt Y de waarde van het interactie-effect nog extra. Een negatieve interactie is dan een 'penalty'. Voor iedere stijging door hoofdeffecten A en B, moet er nog een penalty op Y gelijk aan de waarde van het interactie-effect worden afgetrokken.

In andere woorden: Bij een positieve interactie, wordt het effect van A op Y sterker naarmate B toeneemt. Bij een negatieve interactie wordt het effect van A op Y zwakker naarmate B toeneemt.

De impact hiervan, in termen van kruisende lijnen, dalende effecten ondanks positieve hoofdeffecten, etc. zullen moeten blijken uit het invullen van de regressievergelijking over verschillende waarden van A en B, en dat gaat het makkelijkst in een visualisatie.
door (63.1k punten)
...