Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Als ik een SPSS databestand wil opslaan/openen, krijg ik de melding 'wilt u toestaan dat deze app wijzigingen aan uw apparaat aanbrengt?'. Als ik vervolgens op Ja klik dan krijg ik de melding van IBM SPSS Statistics 22 - InstallShield Wizard: 'Command line parameters: en daaronder allemaal codes. Als ik op OK druk dan gebeurt er niks meer. Ik heb al ingesteld dat .sav bestanden geopend worden met SPSS en SPSS is geïnstalleerd.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (460 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Het lijkt er op dat je SPSS niet goed is geinstalleerd. Ik vrees dat ik echter niet genoeg weet over hoe SPSS is geprogrammeerd om technische ondersteuning bij SPSS te kunnen geven. IBM kan dat achter wel - en ze hebben een speciaal portaal voor studenten, zie http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=swg21592093.

Zolang je SPSS niet goed werkt kun je altijd PSPP of R gebruiken, zodat je wel verder kunt met de cursus (ik weet niet hoe snel je SPSS probleem opgelost kan worden).

Trouwens: het opslaan van een databestand (van elk gedownloade bestand in het algemeen) hangt niet samen met het programma dat wordt gebruikt om dat bestand te openen. Je zou de databestanden dus gewoon ergens op je harde schijf moeten kunnen opslaan en moeten kunnen vinden met je file explorer (e.g. explorer in Windows, Finder in OSX). Als dat lukt, weet je zeker dat het downloaden het probleem dus niet is, maar dat het probleem een probleem met SPSS is. Als het je niet lukt om de databestanden te downloaden heb je een ander probleem, dat weer los staat van SPSS.

door (77.8k punten)
bewerkt door
Bedankt voor de snelle reactie.

Na zelf nog even wat geprobeerd te hebben ben ik al wat verder gekomen. Als ik de bestanden download en opsla, lukt het niet om van daaruit naar SPSS te gaan, maar andersom wel. Ik ga nu dus vanuit SPSS naar File > Open > Data en dan kan ik ze aanklikken en kan ik alle data bekijken in SPSS. In de uitleg zie ik alleen staan dat je de volgende stappen moet volgen: File > Open > Syntax. De bestanden zijn .sav bestanden en als ik Syntax wil openen dan moet dat een (*.sps) bestand zijn.. Kan ik de data ook laden via File > Open > Data, of loop ik dan later tegen problemen aan?
Oh, super - wat goed!

Ja, je kunt bestanden openen via File > Open > Data. Het is wel verstandig om jezelf aan te leren je syntaxbestanden altijd te beginnen met het openen van de data. Het commando dat je daarvoor nodig hebt staat in de handleiding 'Zelf analyseren in de praktijk' (zie Youlearn). Afhankelijk van je instellingen laat "File > Open > Data" dat commando trouwens ook in je output zien als je een bestand hebt geopend - dat hoef je dan alleen nog maar te copy-pasten.

Kortom, goed opgelost!
...