Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb net bij Inleiding Pso vreselijk zitten oefenen met de standaarddeviatie waarbij MS/n ipv MS/n-1  werd aangeleerd; zo zag ik het ook op vele plekken op internet staan. Nu leer ik dat ik moet delen door n-1.  Ik weet dat ik de richtlijnen van IDA aan moet houden maar het schuurt wel erg in mijn hoofd en dat maakt het begrijpen lastiger.

Kun je me helpen begrijpen waarom dit verschil er is? Of is het beter het niet te willen begrijpen en het gewoon aan te nemen?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Wel, het staat uitgelegd in de cursus :-)

Het tweede grijze blokje in studietaak 2.1, over Friedrich Bessel (of zie Wikipedia).

Kort samengevat: de variantie (MS) is de variatie (SS) gedeeld door het aantal datapunten, dus door $n$. De formule die je al kent klopt dus.

Maar :-)

Als je de variantie uitrekent op basis van een steekproef omdat je de variantie in een populatie wil schatten, dan moet je delen door $n-1$ omdat je anders een onderschatting krijgt. En dat wordt uitgelegd in dat grijze blokje :-)

door (77.6k punten)
...