Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat is het verschil - of is er geen verschil? De woordenlijst biedt geen uitkomst, bij 'maat' staat spitsheid, scheefheid en modaliteit; bij 'vorm' staat dit eigenlijk ook als ik het goed lees.

Misschien zijn het wel twee woorden voor hetzelfde, zoals bij statistiek wel meer voorkomt?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een verdelingsvorm is de vorm van een verdeling :-) Dus de vorm zoals uitgedrukt door een densityplot, of zoals wordt benaderd door een histogram.

Een verdelingsmaat is een getal die een aspect van de verdelingsvorm probeert samen te vatten. Het getal dat scheefheid uitdrukt is dus een verdelingsmaat; maar 'de scheefheid van een verdeling' zoals je die ziet in een histogram is een aspect van de verdelingsvorm. Als je die vervolgens uitdrukt in de 'skewness' oftewel de 'scheefheid' als statistische maat (zie http://oupsy.nl/help/2695/wat-is-de-formule-om-spitsheid-te-berekenen) is dat een verdelingsmaat.

Dus de verdelingsvorm heeft geen kwantitatieve representatie. Je beschrijft een verdelingsvorm wel met termen als scheefheid, spitsheid, en toppigheid. Die aspecten van de verdelingsvorm kunnen kwantitatief worden uitgedrukt met verdelingsmaten. Die, verwarrend genoeg, dezelfde naam hebben.

Zou je trouwens je vraag zelf (de 'titel') ook als vraag kunnen formuleren, in plaats van alleen wat keywords te noemen?
door (77.6k punten)
...