Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik doe onderzoek naar moderatie effecten op kvl dmv regressie analyse: afhankelijke variabele is kvl, onafhankelijk de moderatoren en conditie (op wachtlijst of een interventie)

Ik heb in blok 1 de z scores van moderatie variabelen toegevoegd (leeftijd, geslacht, opleiding, ect),

In blok 2 de conditie (interventie of niet), dus 0 en 1

in blok 3 de interactie variabelen (leeftijd X conditie ect)

Nu is in blok drie alleen de interactie term leeftijd significant met een b = -0.149. Leeftijd alleen is in dit model niet significant en positief. De rest van de vijf interactie variabelen zijn niet significant, maar alle negatief.

Hoe moet ik dit nu interpreteren? Kan ik dan zeggen dat hoe hoger de leeftijd hoe lager kwaliteit van leven bij volgen van de interventie. Of ga ik dan wel heel erg kort door de bocht?

of moet ik nog meer stappen nu ondernemen?
in Multivariate statistiek door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Een negatief interactie-effect betekent een dempend effect, of een versterkend negatief effect. Om een gevoel hiervoor te krijgen kun je eens een paar willekeurige getallen voor de predictoren invullen en de regressievergelijking doorrekenen. Het resultaat zal zijn dat eerst alle hoofdeffecten worden opgeteld, en dat de impact van de negatieve interactie zal zijn dat bij hogere waarden van de predictoren er een steeds zwaarder wordende penalty in de optelling wordt voorzien.

In dit geval, als 'interventie' als '1' gecodeerd is: het negatieve effect van leeftijd op kwaliteit van leven is sterker negatief wanneer er een interventie heeft plaatsgevonden

door (63.1k punten)
...