Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In opdracht 6.3.9 (IDA) wordt er bij de interpretatie van het antwoord uitgegaan van Cohen's d en het bijbehorende BI. Hoe kom ik aan deze waarden, volgens mij kan dit niet met SPSS? En hoe kan ik zonder deze informatie toch tot dezelfde conclusie komen?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (240 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als je het betrouwbaarheidsinterval voor Cohen's d wil hebben kun je het beste daarvoor R gebruiken. SPSS heeft geen functies om die uit te rekenen. Geen idee waarom niet, want het is bepaald geen nieuw concept, en er is al decennia duidelijk dat het belangrijk is om dit uit te rekenen . . . Maar om de een of andere reden is het nooit in SPSS geïntegreerd.

Je kunt dan dus het beste voor die analyse R gebruiken, en dan weer terugswitchen naar SPSS voor de andere analyses.

(PS: je vraagt je misschien af waarom we studenten uberhaupt de mogelijkheid bieden om SPSS te gebruiken, als SPSS niet alle belangrijke analyses kan uitvoeren. Er zijn een aantal redenen dat we R niet verplicht stellen. Zo wordt SPSS veel gebruikt. De vervolgcursussen gebruiken bijvoorbeeld vaak SPSS, dus het is handig om er bekend mee te zijn. Bovendien gebruiken sommige docenten SPSS en sommigen R, dus bij je BT of MT kan het zijn dat je docent SPSS gebruikt. Tot slot moet je eigenlijk leren om statistiek los te zien van een specifiek programma. Hoewel R open source is en op dit moment zo ongeveer alle denkbare analyses kan uitvoeren, kan het bijvoorbeeld zijn dat het in de toekomst wordt ingehaald door andere software. Flexibiliteit in wat je gebruikt voor je analyses is dus een waardevolle competentie die je nu kunt ontwikkelen (omdat je dus kunt switchen tussen SPSS en R.)
door (77.8k punten)
...