Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
uit het proeftentamen 1:

5.1 Een school kan een onderzoekseenheid zijn.

a onjuist

b juist

Gaat het hier ver het gebouw of over de populatie? Met andere woorden, de vraag is m.i.onduidelijk, het zou een instinker kunnen zijn.

groet, Luc Tiehatten
in Studienet door (280 punten)

2 Antwoorden

1 leuk 0 niet-leuks
Waarom zou dit een instinker kunnen zijn? De vraag is of het een onderzoekseenheid 'kan' zijn, niet of het er 'per definitie' een is.
door (7.5k punten)
omdat een gebouw nooit een onderzoekseenheid kan zijn, dacht ik, en een schoolpopulatie wel.
Als je iets over de stand van het onderhoud van het gebouw wil weten in relatie tot de investeringen, en hoe dit in verhouding staat tot andere schoolgebouwen.

Volgens mij kan juist een schoolpopulatie geen onderzoekseenheid zijn. Dit is een groep bestaande uit meerdere onderzoekseenheden (leerlingen).

haha, interessant! Je opmerking over het gebouw snijdt hout, maar een groep kan toch ook een onderzoekseenheid zijn? Dit staat in Youlearn  in 1.3:

Als we mensen (of andere onderzoekseenheden zoals dieren, schoolklassen, of ziekenhuizen) 

dus ook hele scholen denk ik...

Mee eens, de vraag is dan of een schoolpopulatie (in tegenstelling tot school) een onderzoekseenheid is, omdat je hierbij expliciet het woord populatie gebruikt.
Ben je het met mij eens dat het dus een onduidelijke vraag is?
Als je school als schoolpopulatie opvat, dan wel. Maar school als gebouw, of als organisatie (met aantallen leerlingen, geslaagden, personeelsleden, enz.) is de vraag wel duidelijk. De pest van dit soort tentamens is, dat je aan alles gaat twijfelen, zelfs aan je nuchtere Twentse verstand.
0 leuk 0 niet-leuks

Omdat dit een toetsvraag betreft, heb ik mijn antwoord hieronder in het wit geplaatst. Dit moet je dus selecteren om het te zien; zo voorkomen we 'spoilers' voor studenten die deze pagina per ongeluk zien maar de oefentoets nog willen maken.

Trouwens: er zitten geen instinkers in de toets. Die lijken me erg slecht voor de validiteit van de toets; je gaat te veel dingen meten die je niet wil meten (e.g. of mensen dat goed aanvoelen of niet).

Dus vooral niet aan alles gaan twijfelen, laat staan je eigen verstand, Twents of anderzins :-)

Het antwoord staat hieronder:

Zowel een schoolgebouw als andere invullingen van 'een school' kunnen een onderzoekseenheid zijn. De populatie van scholen inderdaad niet: populaties zijn meestal gedefineerd als oneindig groot. Maar een schoolgebouw; of het gemiddelde examencijfer van alle leerlingen in een school; of de verhouding leraar-student op de school kan wel een onderzoekseenheid zijn. Net als dat een land dat kan zijn, of een stad, of een klas, of een dierentuin, of een boerderij, of een universiteit. Het hangt van je onderzoeksvraag af. In je de psychologie is het overigens zelden zinvol om onderzoekseenheden te kiezen op een hoger aggregatieniveau dan 'een mens' (niet nooit; het kan wel degelijk).

Als dit trouwens een beroepszaak zou zijn, dan zou ik diezelfde uitleg herhalen. Er is geen reden om aan te nemen dat met het woord 'school' een populatie wordt bedoeld. Het kan wel gaan over alle leerlingen in die school op dat moment; maar dat is geen populatie. Die leerlingen hebben gemiddelde scores op allerlei variabelen, en als die scores ook echt worden gemiddeld en op die manier in de analyse worden opgenomen, dan is de onderzoekseenheid noodgedwongen 'school'. Als de scores per klas zouden worden gemiddeld, dan is de onderzoekseenheid 'klas'. Overigens: dit kost power (en gooit immers allerlei variantie weg: als je 20 scholen hebt, heb je daarna nog maar 20 datapunten), dus dit doe je alleen als het echt noodzakelijk is om je onderzoeksvraag te beantwoorden.

door (77.6k punten)
dank je wel Gjalt-Jorn! Dat twijfelen komt door ons tentamen van het eerste kwartiel... dat zat vol "twijfel"-vragen.
...