Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb conceptueel model met onafh variabele: WERKDRUK en afh variabele PLEZIER. Verondersteld werd dat dit verband werd gemodereerd door 3 hulpbronnen. Echter...na analyse blijkt er GEEN significantie tussen werkdruk en plezier, dus kan er mijns inziens ook geen sprake meer zijn van moderatie. De analyse geeft echter WEL significantie aan bij het directe verband tussen de hulpbronnen en de uitkomstmaat Plezier. Is er nu sprake van mediatie??
in Methodologie door (270 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Dit is een vraag die je moet bespreken met je begeleider. Of je mediatie of moderatie wil onderzoeken hangt af van de theoretische verbanden die je verwacht. Tenzij je een experimenteel longitudinaal design hebt kun je sowieso niet echt uitspraken doen over moderatie of mediatie; alle uitspraken die je hierover doet zijn dan conditioneel op theoretische aannamen.

Ik kan wel al melden dat als je in je analyseplan naar moderatie wilde zoeken, je niet zomaar analyses naar mediatie kunt doen. Je hebt hier dan niet voor gepowerd, en vergroot bovendien de kans op Type-1 fouten.

Kortom: hier spelen een hoop overwegingen die alleen goed besproken kunnen worden als je goed in de theorie zit. Je moet dit dus met je begeleider bespreken.
door (77.7k punten)
...