Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wordt het aantal vrijheidsgraden van cohen's d berekend op basis van het totale aantal deelnemers of op basis van het aantal deelnemers per groep in een steekproef?

Stel dat je een steekproef hebt van 10 mannen en 10 vrouwen. Is het aantal vrijheidsgraden van cohen's d in dit geval dan 8 of 18?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (450 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik weet eigenlijk helemaal zeker niet of je bij de verdeling van Cohen's $d$ spreekt van vrijheidsgraden. Hij wordt natuurlijk wel smaller naarmate je steekproef groter wordt, maar ik weet niet of je de $n$ in die formule ook de vrijheidsgraden noemt. De functie in R die de verdeling van Cohen's $d$ berekent doet dit via de coversie naar de $t$-waarde. Hiervoor wordt de steekproefomvang als argument meegegeven, en daar wordt dan 2 van afgetrokken, en dat getal wordt dan als vrijheidsgraden meegegeven aan de functie om de verdeling van Student's $t$ te berekenen. Dus op basis van die logica zou ik zeggen dat het antwoord op je vraag $18$ is.

Om hier zelf mee te spelen kun je in R het volgende doen:

require('userfriendlyscience');
require('ggplot2');

### t-verdeling
qplot(x=seq(-3, 3, .01), y=dt(seq(-3, 3, .01), 20), geom='line');

### Cohen's d-verdeling
qplot(x=seq(-3, 3, .01), y=dCohensd(seq(-3, 3, .01), 20), geom='line');

Je kunt dan die 20 vervangen door andere waarden om de t-verdeling en de d-verdeling te vergelijken.

door (77.8k punten)
...