Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Oefententamen 1:

45.1 Een onderzoeker vindt twee correlaties. Het 95% betrouwbaarheidsinterval van de ene is [-.3; .09], en van de andere [.22; .55].

Kan de onderzoeker concluderen dat in deze populatie de eerste correlatie kleiner is dan de tweede?

a Ja, op basis van die correlaties is dat plausibel.

b Nee, de betrouwbaarheidsintervallen geven hier geen informatie over.

Het juiste antwoord is a.

Vraag: De betrouwbaarheidsintervallen lijken inderdaad op het eerste zicht te duiden op een kleinere eerste correlatie, maar kunnen we dat ECHT concluderen? Op basis van de betrouwbaarheidsintervallen zou de eerste correlatie bvb -0.25 kunnen zijn en de tweede correlatie bvb 0.25. Het verband zou in deze gevallen even sterk zijn, maar de ene keer zou het negatief zijn en de andere keer positief. Mogen we in zo'n gevallen dan concluderen dat de eerste correlatie kleiner is dan de tweede?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Wel, je kunt het ECHT concluderen, maar dan weet je het nog niet zeker. Je zou dit alleen concluderen op basis van die ene studie.

Je tweede punt over of je een negatief getal wel als kleiner kunt zien dan een positief getal is ook een goed punt: misschien is hier discussie over mogelijk. Ik zal dit overleggen: misschien kunnen we het beter herformuleren, bijvoorbeeld naar "Kan de onderzoeker concluderen dat in deze populatie de eerste correlatie een ander verband van een ander verband representeert dan de tweede correlatie?" ofzo.
door (77.7k punten)
Het is een semantische kwestie. Groter en kleiner kan je in absolute zin opvatten, dus de suggestie van Gjalt-Jorn lijkt me een goede oplossing, namelijk om te spreken van een ander verband.

Een andere optie is om de vraag zodanig aan te passen dat beide correlaties met hun intervallen alleen (bijna) volledig positief zijn.
...