Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dag, wij zijn met de oefencasus bezig.

Bij opdracht 3 gaat het om de voorspelling. We hebben een regressieanalyse uitgevoerd.Bij het antwoord staan 2 tabellen: raw regression en scaled regression. In de output die wij krijgen zien we dat verschil niet. We zien wel de gestandaardiseerde en ongestandaardiseerde info, maar deze is voor T  en p-waarde niet anders.

Kun je ons hierbij helpen?

Alvast bedankt.

groet,

Helma en Anita
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (190 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De $t$- en $p$-waarden voor de gestandaardiseerde (scaled) regressiecoëfficiënten en de gestandaardiseerde (ruwe, raw) regressiecoëfficiënten zijn ook hetzelfde. In de R output staat er ook bij dat de ruwe regressiecoëfficiënten in SPSS 'beta' worden genoemd, en de gestandaardiseerde regressiecoëfficiënten in SPSS 'b' worden genoemd. Dit is dus dezelfde informatie. Alleen voor het intercept ($\beta_0$) geldt dat als de regressiecoëfficiënten zijn gestandaardiseerd, deze niet langer significant is. Dat is logisch, want het gemiddelde is 0 na standaardisatie. Als het intercept wordt getoetst (dus, als de $p$-waarde wordt uitgerekend) wordt gekeken of het intercept 'significant' afwijkt van nul. Als je je variabelen hebt gestandaardiseerd, is het intercept altijd precies 0, dus dan is de $p$-waarde altijd gelijk aan 1.

Omdat de $p$-waarden van de gestandaardiseerde regressiecoëfficiënten geen extra informatie leveren, plaatst SPSS ze allemaal in 1 tabel. Dan ben je echter ook de betrouwbaarheidsintervallen voor de gestandaardiseerde regressiecoëfficiënten kwijt, en die zijn nu juist wel heel informatief. Daarom geeft R de volledige tabel van zowel de ruwe als de 'scaled' regressiecoëfficiënten - alleen zijn die $p$-waarden dus triviaal (als in, je weet ze al: die voor het intercept is altijd 1 en die voor de andere regressiecoëfficiënten altijd gelijk aan de $p$-waarden van de ruwe regressiecoëfficiënten).
door (77.7k punten)
...