Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Wat moet je doen als iemand op elke vraag "neutraal" heeft ingevuld, mag je deze antwoorden verwijderen of moet je ervan uitgaan, dat deze ook serieus moeten worden genomen en in de analyse moeten worden meegenomen?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (4.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Je hebt idealiter van te voren richtlijnen voor de verificatie van je data-integriteit. Zonee, dan heb je die voor toekomstig onderzoek na deze studie wel :-)

In die richtlijnen bepaal je hoe je die integriteit verifieert en hoe je omgaat met schendingen.

Het verwijderen van deelnemers die op elke vraag hetzelfde antwoord geven is een redelijke maatregel zou ik zeggen. Dus, voeg in je analysescript wat regels toe om dat te doen. Heel belangrijk:

  • Doe altijd alles met je analysescript. Je volledige analyses, inclusief datacleaning, moeten gedocumenteerd zijn. Je mag nooit iets handmatig doen, zoals variabelenamen aanpassen, labels aanpassen, data aanpassen, of deelnemers verwijderen.
  • Pas alle regels consequent toe. Schrijf dus het scriptje in je R script of SPSS syntax om bijvoorbeeld te tellen hoe vaak een deelnemer het middelste antwoord geeft, en verwijder dan de deelnemers die boven een gegeven grend scoren.
  • Verwijder nooit een of meerdere deelnemers op basis van visuele inspectie alleen: je moet een rationale hebben, en die als commentaar in je analysescript invoegen.

Bewaar de stukjes script die je gebruikt: die kun je de volgende keer weer gebruiken.

door (77.8k punten)
...