Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Doordat in de reader en in youlearn steeds met 'gewone' data werd gewerkt (die we moesten centreren) raakten wij bij de eindopdracht in de war. Daar worden gestandaardiseerde waarden gegeven.
In de reader staat dat je na het centreren nog kan standaardiseren indien gewenst. Het leek ons niet kloppen om gestandaardiseerde waarden te centreren, maar gezien we tijdens alle opdrachten moesten standaardiseren, vroegen wij ons af of we iets gemist hadden.

Maar inmiddels is onze vraag beantwoord.
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (120 punten)
bewerkt door
Kun je deze vraag stellen volgens de richtlijnen? Zie http://oupsy.nl/help/ask - dus in je toelichting uitleggen wat je precies bedoelt, hoe je denkt dat het zit, en in dit geval, waarom je het wil en waarom je denkt dat het wel of niet zou mogen.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik ben ook benieuwd waarom je dit wilt weten, zie opmerking van GJ.

Standaardiseren is namelijk centreren en delen door de SD.
door (11.7k punten)

Ik zit al enkele dagen met dezelfde vraag als hierboven, maar geraak er zelf niet uit.

Stel: het verband tussen X en Y wordt gemodereerd door Z. X is een dichotome variabel, Y is een gestandaardiseerde intervalvariabele. Ik neem dan aan dat Y eerst gecentreerd is geweest rondom het algemene gemiddelde.

Als we vervolgens willen nagaan of dit moderatie-effect er ook is als we rekening houden met een nieuwe variabele op hoger niveau (bijv. klassen, afdelingen,..). Dan is het aan te raden om te centreren op de groepsgemiddelden en deze mee te nemen in de analyse. Dit gaat adhv volgende syntax:

AGGREGATE OUTFILE= Means.sav

/BREAK= (vb.AFDELING)

/MEAN(...)= MEAN(variabele)

SORT CASES BY AFDELING.

MATCH FILES

/TABLE= Means.sav

/FILE=*

/BY AFDELING.

Mijn vraag is dan: kun je de gestandaardiseerde variabele Z hier gewoon invullen als variabele, om vervolgens een variabele Z gecentreerd rondom het groepsgemiddelde te verkrijgen? Mij lijkt dit niet juist? Maar heb geen idee hoe het dan moet? 

En is het ook nodig om te centreren op groepsgemiddelden bij een dichotome voorspeller?

Dichotome variabelen hoef je niet te standaardiseren, zie eerder antwoord over dit onderwerp.

Je kan de gestandaardiseerde variabele Z invullen in de syntax om hem ook binnen groepen te centreren. Dat is niet per se fout, maar het lijkt me wel dubbelop als je de ruwe data hebt.

Bij ruwe data moet je een keuze maken hoe je gaat standaardiseren of centreren.
...