Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik reis erg veel voor werk en ben nu in Chili tot 1 februari em heb 7 februari mijn tentamen voor Inleiding in data-analyse. Ik heb het boek bij me en de geprinte pdf van de website van de OU. Ook heb ik een app gedownload op mijn ipad die 'StatsGuru for SPSS 21' heet, geschreven door Dr Jon Catling en Graham Fowler. Kan ik zo mijn examen halen? Ik studeer en lees vrij snel en ga gemiddeld sneller door de cursussen heen dan dat de tijd ervoor staat.
in Anders door (940 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Wat is je vraag precies?

Natuurlijk kun je het tentamen maken met alleen het boek en de PDF. Je kunt zelfs het tentamen maken zonder boek en zonder PDF. De vraag is alleen of je het dan haalt :-)

Het lijkt alsof je een soort garantie wil dat bepaalde elementen van de cursus niet nodig zijn voor het tentamen?

Die kan ik natuurlijk niet geven. Vooral omdat dat niet terecht zou zijn. Als we een cursus ontwikkelen stoppen we daar in de regel geen overbodig dingen in. Elementen die voor de 'betere studenten' zijn (dus, mensen die wat meer achtergrondinformatie willen etc), zijn expliciet zo aangegeven in een grijze box of in de 'Extracurriculaire verdieping' studietaken. Al het overige is tentamenstof, en heeft een didactische functie.

Dus: je moet bestuderen wat we voorschrijven. We kunnen garanderen dat als je dat doet, en zorgt dat je dat wat wordt voorgeschreven in de studiewijzer goed beheerst, je het tentamen kunt halen. Makkelijk zelfs.

Aan de andere kant :-)

In principe geldt natuurlijk: als je de stof goed beheerst, kun je het tentamen halen.

Je kunt dus in theorie ook werken zonder ons digitale werkboek en zonder het boek van Field. Als je precies weet wat je moet leren kun je dat ook leren uit andere bronnen. In theorie.

Maar: er zijn ook bronnen waar fouten instaan. En als je andere bronnen gebruikt is het moeilijk om precies vast te stellen wat je moet leren.

Bovendien is de cursus opgezet om te volgen via het digitale werkboek in Youlearn, met daarbij het gebruik van de apps en verwerkingsopdrachten ter ondersteuning. Je mist dus misschien inzichten en nuances die in deze cursus van belang zijn.

Kortom; we kunnen alleen de garantie geven dat je het tentamen kunt halen als je studeert zoals wij voorschrijven. Je bent vrij om anders te studeren, maar dat is voor eigen risico.

Als je andere bronnen (zoals 'StatsGuru for SPSS 21') gebruikt, dan zou ik dat vooral als ondersteuning doen. Sterker nog, als ondersteuning hebben andere bronnen denk ik een sterke toegevoegde waarde. Maar, zoals in de studiewijzer wordt aangegeven: de teksten in de studietaken in Youlearn prevaleren over alles; en Field prevaleert over alles behalve Youlearn. Pas dus goed op dat je de inhoud van die andere bronnen toetst aan de studietaken in Youlearn.

Tot slot nog een laatste opmerking specifiek voor jou: zoals ik in een van de mededelingen heb gezegd: pas op met studeren uit de PDF: er zijn inmiddels al een paar kleine foutjes in het Youlearn werkboek verbeterd, maar de PDF is nog hetzelfde. Kortom: het is de bedoeling om met het werkboek te studeren. Als je dus uitsluitend de PDF gebruikt, zorg dan dat je het werkboek nog even doorleest voordat je het tentamen maakt.

door (77.6k punten)
...