Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Als mijn waarde bij 'VIF' gemiddeld 1.69 is, moet ik dit dan interpreteren als substantieel groter dan 1 (blz. 325 Field) of niet?
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (4.1k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
VIF staat voor 'Variance Inflation Factor'. Een VIF van 1.69 betekent dat je standaardfouten 1.69 keer zo groot zijn als wanneer je voorspellers onafhankelijk van elkaar waren geweest. Hoe 'erg' dit is, hangt af van je design.

Vaak worden vuistregels van VIF > 10 (oftewel, tolerance < .1) gehanteerd.

Maar, dergelijke grenswaarden houden er geen rekening mee dat dit soort beslissingen sterk afhankelijk zijn van de kenmerken van de specifieke studie. Ik zou zeggen: maak je geen zorgen, maar hou wel in de gaten of er geen voorspellers zijn die sterk met elkaar samenhangen. Als dat wel zo is, wordt de validiteit van die voorspellers aangetast, omdat overlappende variantie uit je model wordt verwijderd.
door (77.8k punten)
...