Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik doe de cursus Inleiding in data analyse, en vraag me af of ik ook JASP kan gebruiken ipv van SPSS, PSPP of R. Dit staat namelijk wel als download optie mar staat niet geschreven op de ou site.
in Studienet door (940 punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is geen probleem. JASP is ook een goed programma, en zeker met het oog op toenemend gebruik van bayesiaanse statistiek is JASP handig om alvast in de vingers te hebben. Niet minder belangrijk: alle toetsen die in ons curriculum zitten kunnen in JASP ook uitgevoerd worden, dus de kans dat er alsnog van programma gewisseld moet worden is gering:

https://jasp-stats.org/current-functionality/
door (61.1k punten)
0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb zelf niet gecheckt of alles dat in IDA wordt gevraagd ook beschikbaar is in JASP. Voor zover functionaliteit niet beschikbaar is in SPSS wordt hier rekening mee gehouden: als functionaliteit niet beschikbaar is in JASP dus niet. Het gebruik van JASP is dus voor eigen risico: er wordt geen garantie gegeven.

Kennelijk kan JASP e.g. nog geen datacleaning en -editing aanbieden, waardoor je dat in SPSS of R zult moeten doen. Ze adviseren zelf overigens Excel, wat geen goed advies is: het doen van repliceerbare analyses (en datacleaning/editing valt onder analyses) in Excel is praktisch niet te doen. Dit wijst gelijk op een groot zwak punt van JASP: het heeft nog geen script-taal, waardoor je geen analysescripts kunt maken. Je moet dus een nauwkeurig analyse-protocol bijhouden, en regelmatig verifieren of het volgen van dat protocol nog leidt tot dezelfde uitkomsten.

Tegelijkertijd kan JASP wel van alles dat SPSS niet kan, en dat R wel kan, maar dat in R meer werk is dan in JASP. JASP heeft dus voordelen over R en SPSS en nadelen.
door (77.6k punten)
...