Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Deze vraag komt uit oefententamen 2:

33.1 Welke stelling is juist?

a Om te weten of twee variabelen samenhangen is een observationeel design nodig.

b Om te weten of de ene variabele invloed heeft op de andere variabele is een experimenteel design nodig.

Volgens mij zijn beide antwoorden juist, klopt dat?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (7.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Nee: antwoord A is fout. Causale samenhang is een vorm van samenhang. Je hebt dus geen observationeel design nodig om samenhang te detecteren: dit kan ook met een experimenteel design! Andersom werkt niet: je hebt wel een experimenteel design nodig om causale invloed te onderzoeken, dat kan niet met een observationeel design.
door (77.8k punten)
Ik had het idee dat een observationeel design eenvoudiger is dan een experimenteel design. Een observationeel design is genoeg om samenhang te constateren. Echter, voor het bewijzen van een causaal verband is een (longitudinaal) experimenteel design nodig, zie studietaak 3.2. Of haal ik nu cross-sectioneel en longitudinaal door elkaar?
Eenvoudiger? Da's relatief. Een 'two-cell' design (dus, 1 dichotome IV met 1 interval DV) is erg eenvoudig; een cross-sectioneel observationeel design met acht variabelen kan een stuk complexer zijn; en dan hebben we het nog niet eens over een longitudinaal observationeel design . . .

Bewijzen is onmogelijk, trouwens. Je kunt hoogstens evidentie vinden die in lijn is met het bestaan van een gegeven (causaal) verband in de populatie, maar je kunt nooit iets bewijzen.

En longitudinaal betekent 'meer meetmomenten' - dat kan zowel op een experimenteel als op een observationeel design slaan!

Dus je haalt wel iets door de war denk ik :-)
Ik denk dat ik er ben. Kan ik de vraag zo lezen, dat met het woord 'nodig', ook het woord 'noodzakelijk' gelezen kan worden? Misschien dekt dat de lading van de vraag dan beter?
Volgens mij zijn dat pretty much synoniemen :-) Heb het even nagezocht, en voor zover ik kan vinden betekent nodig inderdaad noodzakelijk, als in, 'kan niet gemist worden', 'essentieel', zeg maar.
result33 <- pointTaken(x = 'clear', argumentation = TRUE);

> print(result33);
[1] "Good to hear."

Ik vind deze vraag ook voor interpretatie vatbaar. Voor mij als Vlaming zijn nodig en noodzakelijk niet meteen synoniemen :).
Interessant. Kun je uitleggen hoe de betekenissen verschillen?

Moeilijk om uit te leggen, what's in a word... ;).

Ik had dezelfde vraag als de TS omdat ik de zin anders interpreteerde:

a Om te weten of twee variabelen samenhangen is een observationeel design nodig.

--> Mijn interpretatie: om te weten of twee variabelen samenhangen, gebruik je een observationeel design.

Na jouw uitleg, begreep ik dat ik de vragen als volgt moest interpreteren:

--> Om te weten of twee variabelen samenhangen, kan je enkel een observationeel design gebruiken.

Voor mij zou dit duidelijker zijn als er zou staan 

a Om te weten of twee variabelen samenhangen is een observationeel design noodzakelijk

Dat interpreteer ik immers als "observationeel is de enige mogelijke manier om te bepalen of twee variabelen samenhangen".

"Nodig" heeft voor mij niet onmiddellijk een "(af)dwingende" betekenis.

Wij gebruiken het meer in de zin van: Ik heb nieuwe schoenen nodig. 

Hmm - ok, interessant. Noodzakelijk werkt sowieso goed dus - ik zal zekerheidshalve 'nodig' vervangen door 'noodzakelijk'. Bedankt voor de uitleg!
...