Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Dit is de betreffende vraag uit oefententamen 2:

9.1 Validiteit en betrouwbaarheid zijn algemeen geldende kenmerken van een operationalisatie.

a onjuist

b juist

De antwoordsleutel geeft aan dat deze stelling onjuist is, maar dit druist in tegen het antwoord dat ik in gedachten had. Waar gaat dit mis?
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (7.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een operationalisatie heeft geen algemeen geldende betrouwbaarheid of validiteit. De validiteit en betrouwbaarheid kunnen van toepassing tot toepassing verschillen: zo kan een meetinstrument dat prima werkt in de ene cultuur opeens de plank misslaan in een andere cultuur (zie e.g. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0070975) of kan een meetsintrument dat voor volwassenen goed werkt bij jongeren of juist ouderen niet valide of betrouwbaar meer zijn.

Daarom moet je in elke studie verifieren of je operationalisaties valide en betrouwbaar zijn in je steekproef, voordat je je resultaten verder analyseert.
door (77.8k punten)
Yes, nu heb ik hem, het gaat om de frase 'algemeen geldend', welke dus niet klopt. Duidelijk, dank!
...