Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Waarom worden er variabelen dubbel vermeld, bijvoorbeeld als ik descriptive statistics opvraag (in SPSS)?

Zie voorbeeld:

Alles wordt twee keer achter elkaar genoemd... Heb ik iets verkeerd gedaan? En zo ja, wat?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (520 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als ik een gok mag wagen: variable labels zijn identiek aan de variabelenaam.
door (63.1k punten)
Ja, dat klopt Ron. Zo staan ze in het originele databestand. Toch krijgen de studenten met wie ik samenwerk dit niet zo in hun output. Ze hebben geen labels aangepast en we zien in de analyses die we opvragen ook geen verklaring waarom dit bij mij zo getoond wordt. Verder resultaat blijft gelijk, dus waarschijnlijk 'no big deal' maar het houdt me toch bezig :)

Dat is vreemd:

  • SPSS zou zich normaal gezien altijd hetzelfde moeten gedragen zou je zeggen. Default gedrag is om, als er labels zijn ingesteld, geen variabelenamen te laten zien . . .
  • De tweede variabele heeft een andere variabelenaam en label, kennelijk, maar verder zijn ze overal hetzelfde? Da's ook interresant.

Ik zou zeggen: verwijder alle variable labels en kijk wat er gebeurt :-)

Dit kan met syntax kennelijk, maar dat is wel een stuk ingewikkelder dan de syntax die in de cursus zit: http://spsstools.net/en/macros/97/

je was me net voor :), wilde net een reactie toevoegen.

Een minder rigoreuze bewerking is in SPSS de optie uitzetten (of juist aanzetten) om in output zowel naam variabele en label te tonen.

Dit kan via:

Edit -> Options -> In het Ouput tab:

Bij Pivot Table Labeling:

Names, of Names and Labels (staat nu waarschijnlijk aan), of Labels
Heh :-)

Hmm - heel msch staat die optie bij verschillende versies van SPSS anders ingesteld (e.g. op OSX vs Windows, of 22 vs 23, etc) en heeft Eva een andere versie dan haar mede-studenten?
...