Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
De multiway ANOVA is uitgevoerd om het verband na te gaan tussen leidinggevend (ja/nee) en sector (privé, overheid, zelfstandig) op de afhankelijke variabele (het aantal uur gewerkt er week). Na deze analyse uitgevoerd te hebben, wil ik graag de effectanalyses berekenen van de onafhankelijke variabelen. Voor de effectanalyse van leidinggevend ifv sector, heb ik gebruik gemaakt van drie t-toetsen. Voor de effectgroottes van sector ifv leidinggevend, zou er gewerkt moeten worden met one-way ANOVA. Hoe moet ik dit juist ingeven in SPSS?
in Multivariate statistiek door (120 punten)
bewerkt door

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Welke cursus betreft dit?

Geantwoord vanuit cursus Inleiding Data Analyse geldt het volgende:

In SPSS kun je geen effectgroottes berekenen voor anova - tenminste, alleen eta kwadraat (dan moet je een 'uninvariate anova' doen ipv 'oneway', of 'compare means' gebruiken om de oneway anova te doen; 'oneway' geeft geen effectgroottes). En eta kwadraat en partiele eta kwadraat moet je niet gebruiken want die is biased.

De effectgrootte die je voor anova nodig hebt is omegakwadraat. Die kun je met de hand berekenen (zie de leerstof voor Inleiding Data-Analyse), of je kunt R gebruiken, waar in package userfriendlyscence de functie oneway zit, die omegakwadraat en het bijbehorende betrouwbaarheidsinterval geeft.

Ron kan eventueel nog het antwoord vanuit de cursus Experimenteel Onderzoek toevoegen.
door (77.7k punten)
...