Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Dag,

Thema 6.1, pagina 211 (in de pdf):

"Cohen’s d  is eigenlijk gewoon het verschil tussen de twee groepen, maar dan  gecorrigeerd voor de standaarddeviatie."

Als het een typefout is en dit 'door' moet zijn snap ik het, want dan gebruik je immers de sd voor iets.  Als het 'voor' is begrijp ik de zin niet, want wat doet Cohen's d dan voor de sd?  Ik denk dan aan: met betrekking tot? in relatie tot? om er voor te zorgen dat er een sd kan worden berekend?)

Ik hoop dat het een typefout is want ik snapte het net zo lekker...

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

"Gecorrigeerd voor" betekent in statistiektermen dat een eventuele invloed van datgene waarvoor wordt gecorrigeerd wordt geëlimineerd. In dit geval worden de oorspronkelijke meetschalen geëlimineerd. Daarom wordt gesproken over 'correctie van het verschil voor de standaarddeviatie' (oftewel, het 'gestandaarde verschil tussen de gemiddelden', of 'standardized mean difference', SMD).

Dus, deze correctie 'voor de standaarddeviatie' vindt dus plaats door de standaarddeviatie. Je interpretatie is dus uitstekend - en je snapt het nog steeds lekker :-)

door (77.8k punten)
...