Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In SPSS is het mogelijk een anova te bestellen met meerdere afhankelijke variabelen:

DATASET ACTIVATE dat.
ONEWAY var1 var2 var3 var4 BY varFactor
  /MISSING ANALYSIS.

Is iets soortgelijks mogelijk in R? Als ik in de oneway() functie probeer variabelen te combineren:

oneway(dat[, c('var1', 'var2')], dat$varFactor);

krijg ik de foutmelding dat de eerste variabele geen numeriek vector is (begrijpelijk). Is er een workaround?

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (7.5k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

"Oneway" betekent "eenweg" en is voor "eenweg anova's", oftewel, variantieanalyse met 1 voorspeller (factor).

Ik weet niet precies wat SPSS doet als je er toch meer specificeert - hij zou normaal een error moeten geven.

Als je meerweg anova wil doen in R, zijn er tal van mogelijkheden. Er staat een handig overzicht van mogelijkheden, met een link naar tutorials, op https://www.r-statistics.com/tag/ezanova/

Houd er overigens rekening mee dat de default manier om de Sums of Squares te berekenen in SPSS (Type III SS) over het algemeen wordt gezien als een slechte methode. Om die reden is de default in R anders (hangt van je package af wat de default is). In oneway heb ik juist de default op Type III gezet om het consistent te houden met SPSS - maar als je meer geavanceerde functies gaat gebruiken, dan kun je hier dus tegenaan lopen. Je kunt natuurlijk altijd handmatig specificeren dat je graag Type III wil gebruiken.

door (77.8k punten)

Op den duur zal ik dus een andere functie dan oneway() willen gebruiken? In SPSS bestaat de mogelijkheid voor meerdere afhankelijke variabelen in een keer een anova te bestellen, er komt dan een handige tabel uit, met alle benodigde waardes. Echter geen plots, geen Levene's test, geen omega...

Is er een userfriendlyscience versie van de factorial anova?

In SPSS gebruik je normaal UNIVARIATE voor meerweg anova. Die geeft bovendien wel eta kwadraat (omega kwadraat zit niet in SPSS).

Ik heb me nog niet verdiept in meerweg anova in R, en dus nog geen wrapper geschreven voor wat handige anova functies, sorry! Staat wel op mijn lijstje. En als je ook in R wil gaan programmeren en contributen - userfriendlyscience is open source en staat op GitHub, dus ik sta open voor pull requests, zoals dat heet :-)

...