Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Voor Cohen's d heb je het gemiddelde van y1 en y2 nodig om dat verschil te kunnen delen door de standaarddeviatie van y.

Hoe kom ik aan die sd van y? En over  'welke y' gaat dat dan?

En, indien nodig voor dit tentamen, wordt dat gegeven?

Dank en groet, Petra
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Y staat standaard voor de afhankelijke variabele. In de context van Cohen's d, waarbij het verband tussen een dichotome en een intervalvariabele wordt geanalyseerd/uitgedrukt, moet het wel over de intervalvariabele gaan. Bij een dichotome variabele is het immers niet zinvol om een gemiddelde te berekenen, laat staan het over de 'gemiddelde afwijking van het gemiddelde' te hebben (oftewel, de standaardafwijking, oftewel, de standaarddeviatie).

Bij het tentamen zul je geen Cohen's d uit hoeven rekenen. Maar als een standaarddeviatie van belang is, dan wordt die gegeven.
door (77.8k punten)
Tjonge, logisch dat ik daarvoor de intervalvariabele moet nemen --- tuuuuuurlijk!.... bedankt.

En: fijn dat dit niet hoeft in het tentamen (alles wat niet hoeft in het tentamen is fijn op dit moment).
Heh :-) Maak je niet te veel zorgen over het tentamen. Als je de oefententamens redelijk doet, zou het vreemd zijn als je het echte tentamen opeens niet haalt. En als je de oefententamens niet zo goed doet weet je wat je bij moet spijkeren. Dus komt wel goed!
...