Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Beste

In verband met het algemeen begrip randomiseren is het me niet erg duidelijk of dit steeds evenwichtig moet gebeuren in groepen van, zo goed als mogelijk, gelijke aantallen. Vandaar dat ik ook wat vastzit bij die groepen van 'various sizes' bij het eerste experiment van opdracht van 1.4. Als ik de leerstof van deze cursus goed begrijp, is het niet zo belangrijk hoeveel personen er telkens in z'n gerandomiseerde groep zitten en moeten groepen niet steeds ongeveer evenveel personen hebben. Het gaat echter om de kans die iemand moet hebben om in een groep verzeild te geraken, deze moet random zijn. Maar ik meen dan weer dat ik eens las dat het aantal deelnemers per groep ook zo goed als mogelijk evenveel moet zijn. Is dat dan toch zo dat de groepen ongeveer telkens evenveel deelnemers hebben? Of maakt dat eigenlijk niets uit en ligt de focus enkel en alleen op die random verdeling?

Alvast dank!

Met vriendelijke groet

Kristien

in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Je hebt gelijk: randomisatie is puur random. Vandaar ook de naam :-)

Voor sommige analyses geldt dat het het beste is als de groepen evenveel deelnemers bevatten.

Maar, randomisatie resulteert ook in evenveel deelnemers. Tenminste, door toeval kun je er soms een paar meer in de ene of in de andere groep hebben, maar je zult niet snel een groep hebben die twee keer zo groot is dan de andere groep. Tenminste, niet als je voldoende deelnemers hebt: met 20 of 30 deelnemers kan dat nog wel, maar ten eerste zijn dat er zo weinig dat de kans dat de groepen door randomisatie equivalent zijn, heel laag is, en ten tweede zijn het er zo weinig dat je power heel laag is, en je schattingen van effectgrootten erg inaccuraat gaan zijn.

Als je een onderzoek hebt dat voldoende groot is dat randomisatie werkt en dat je voldoende power hebt, en effectgroottes effectief kunt schatten (meestal honderden deelnemers) zullen de groepen ook altijd ongeveer even groot zijn, dus dit lost zichzelf op.
door (77.8k punten)
...