Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Bivariate statistiek door (11.7k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Volgens Field (2005) kunnen deze beide methods gebruikte worden om alternatieve F ratio’s te berekenen in het geval er een significant verschil is tussen de varianties van de groepen (d.w.z. Levene’s test indiceert een significant verschil) EN er is groot verschil tussen de groepgroottes EN de grootste groep heeft de grootste variantie (p. 360). De gewone ANOVA F ratio zal in zo’n geval conservatief zijn, d.w.z. ondanks het bestaan van een significant verschil (tussen de groepen) in de populatie zal de gewone F ratio aangeven dat er geen significant verschil is. De alternatieve ratio’s van Brows-Forsythe en van Welch proberen hier een mouw aan te passen, door de invloed van de variantie van die grote groep te milderen. Hierdoor zouden zij minder vaak onterecht een ‘echt’ verschil als niet significant bestempelen (d.w.z. minder vaak een type I fout maken). Volgens Field levert Welch’ variante de grootste power, behalve wanneer er een ‘extreem’ groepgemiddelde bestaat in de groep met een grote variantie (p. 380).

Luc

 

 

Field, A. P. (2005). Discovering statistics using SPSS : (and sex, drugs and rock 'n' roll) (2nd ed.). London ; Thousand Oaks, Calif.: Sage Publications.

 

 

door (7.9k punten)
Goed antwoord!!! :-)

Hierdoor zouden zij minder vaak onterecht een ‘echt’ verschil als niet significant bestempelen (d.w.z. minder vaak een type I fout maken). 

Het gaat hier toch om een type 2 fout? Onterecht nulhypothese aanhouden? 

...