Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Last minute in de war.

Ik keek de colleges na en merkte dat Gjalt-Jorn op gegeven moment zegt 'de intercept en de regressiecoefficient'. Vragen die daar uit voortvloeien:

-  intercept en helling zijn toch de namen voor de regressiecoefficienten B0 en B1.

- heet B1 ook wel de richtingscoefficient?

- bij het betrouwbaarheidsinterval geef je bij de formule aan dat de steekproefwaarde 'de regresssiecoefficient' is, maar welke van de twee dan?

Wie weet krijg ik nog bijtijds antwoord, dan daarvoor in ieder geval dank!
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (1.8k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Dat zei ik dan verkeerd: ik bedoelde inderdaad hellingscoëfficient. Want:

  • Ja, $\beta_0$ is het intercept en $\beta_1$ is de helling
  • Ja, $\beta_1$ wordt ook wel de richtingscoëfficient genoemd (maar meestal niet door mij, zit niet in mijn systeem om de een of andere reden)
  • Dat hangt er vanaf welke betrouwbaarheidsinterval je geeft; je geeft de bijbehorende puntschatting (steekproefwaarde). R geeft standaard de betrouwbaarheidsintervallen van beiden. SPSS geeft normaal geloof ik alleen de betrouwbaarheidsintervallen van de ruwe coëfficiënten, dus dan moet je die puntschatting geven. Als je SPSS gebruikt en de betrouwbaarheidsintervallen wil van de gestandaardiseerde coëfficiënten moet je 'handmatig' je variabelen van te voren standaardiseren (maar dat hoeft niet in deze cursus).

Was dit nog op tijd?

door (77.7k punten)
Ja het was op tijd, dank, nu nog een paar uur te gaan dus wie weet doe ik nog een poging met een andere vraag :)  :).

En , natuurlijk, er wordt een betrouwbaarheidsinterval gemaakt voor ZOWEL B0 als B1, dus dan neem je die waarde..... ik had in mijn hoofd dat het een algeheel BI was voor 'de regressiecoefficienten'. DANK!
...