Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In de uitleg bij thema 4 zit ik er nogal eens naast m.b.t. onderzoeksvraag of hypothese. Ik vind de uitleg dan ook erg discutabel. Er wordt uitgegaan van onderzoeksgegevens, bv. dat bekend is dat moeders zeggen met straffen wacht maar tot vader thuiskomt. Kan ik vooraf ergens deze informatie verzamelen of is dit "algemene kennis"?
in Methodologie door (180 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het doen van onderzoek gaat altijd gepaard met een literatuurstudie over het onderwerp. Dat betekent dat er vrijwel altijd uit wordt gegaan van onderzoek dat eerder al gedaan is, of vanuit een theorie die allerlei zaken voorspelt.

Vanuit die literatuurstudie kunnen er dan hypothesen worden afgeleid. het kan ook zijn dat men met behulp van een theorie een fenomeen wil verklaren, maar dat niet helemaal duidelijk is wat de theorie voorspelt. In dat geval kan er dan een onderzoeksvraag gesteld worden.

In de cursus Kwantitatieve Data Analyse laten we de theoretische onderbouwing achterwege (men kan niet alles in  een enkele cursus behandelen). We doen daar alsof er vanuit een grondige literatuurstudie allerlei voorspellingen en verklaringen gedaan kunnen worden. En we doen even alsof de hypothesen afgeleid zijn uit de theorie.

Een uitgebreide literatuurstudie is een essentieel onderdeel van elk onderzoek. Als u dus in de toekomst zelf onderzoek gaat doen moet u de onderzoeksliteratuur die er op dat gebied is goed kennen en gebruiken bij het opstellen van de hypothesen.
door (1.1k punten)
...