Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (180 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ja, maar met een waarschuwing. De gelijke groepsgrootten zijn in t-toetsen en ANOVA's van zeer groot belang. Echter is het niet reeel dat groepen altijd letterlijk identiek in omvang zijn. De vuistregel is om pas zorgen te maken wanneer de ene groep zo'n 3x groter is dan de andere groep (ervan uitgaand dat de kleinste groep nog steeds voldoende gepowered is).

Oplossingen kunnen erg varieren wanneer groepen erg in omvang verschillen. Soms worden scores 'gewogen' om een gelijkheid te forceren. Als de ene groep 3x groter is dan de andere kan iedere waarde van de kleinste groep bijvoorbeeld voor 3x meetellen. Soms wordt er gebruik gemaakt van resampling met of zonder matching-schemes, etc. De oplossing zal in een case-by-case basis gezocht moeten worden. Er is namelijk een groot verschil tussen een onvermijdelijk verschil (bijvoorbeeld een onderzoek naar jongeren in reguliere scholen waarbij een van de variabelen 'strafblad ja/nee' is, of slechte sampling-procedures.
door (63.5k punten)
...