Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Goede middag,

Ik krijg een pattern matrix die toch ladingen laat zien ook op andere factoren. Ik had begrepend dat dat niet zou voorkomen bij pattern matrixen.

En vreemd genoeg krijg ik ladingen te zien bij vragen waarbij 70% van de respondenten ergens mee eens waren. Die waarde is te zien op Factor 1, maar ook met bijna dezelfde lading, maar dan negatief op een andere factor. Dit vind ik heel verwarrend.

Kan iemand mij dit uitleggen aub? Bij voorbaat dank.
in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (410 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De pattern matrix bevat de factorladingen, en items laden zelden maar op 1 factor. Je zou kunnen afdwingen dat ze niet laden op andere factoren: dit kan met confirmatoire factor analyse (CFA, SEM), maar dit is geen realistisch scenario in de gedragswetenschappen. 'Cross-loadings' zijn dus normaal.

Je laatste vraag begrijp ik niet goed, kun je die toelichten (liefst met voorbeelden)? Maak daar dan een andere vraag voor: da's wat overzichtelijker.
door (77.8k punten)

Bedankt, in feite is deze vraag gerelateerd aan mijn andere vraag die intussen al gedeeltelijk is beantwoord, dus deze kan vervallen.

Heel erg bedankt.

Factoranalyse, hoe weet ik of het om een bipolaire of unipolaire factor gaat

...