Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij opdracht 4.2.4, casus 4 wordt zowel de onafhankelijke t-toets als de gepaarde t-toets gebruikt. Bij de hypothese: moeders voeden kinderen meer conformistisch op dan vaders moet een gepaarde t-toets gebruikt worden. Waarom is dit zo terwijl bij de hypothese Vaders kennen meer autonomie toe aan zonen dan aan dochters de onafhankelijke t-toets gebruikt wordt. Het laatste begrijp ik, het eerste niet.
in Methodologie door (180 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
U noemt twee situaties waarin een t-toets uitgevoerd meot worden.

1. moeders voeden kinderen meer conformistisch op dan vaders
Hierbij wordt de moeder in een gezin vergeleken met de vader uit datzelfde gezin. Er is dus een relatie tussen de vader en de moeder. Vandaar de gepaarde t-toets.

2. Vaders kennen meer autonomie toe aan zonen dan aan dochters
In de bron over het onderzoek is gezegd dat er per gezin gekeken wordt naar slechts een kind, dat is dus ofwel een zoon ofwel een dochter. Het gaat er dus niet om dat een vader aan de dochters in zijn gezin minder autonomie toekent dan aan de zoons in zijn gezin, maar om het verschil tussen vaders die een zoon hebben en vaders die een dochter hebben. Tussen de dochter en de zoon is dus geen relatie (ze komen niet uit hetzelfde gezin). Daarom moet er een onafhankelijke t-toets uitgevoerd worden.
door (1.1k punten)
...