Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Beste

Af en toe kom ik deze termen tegen. Voor zover ik het begrijp, heeft het iets met de type I fout te maken? Maar wat precies? En is dit wel voldoende om de lading te dekken? Of sla ik de bal mis? Is het voor ons relevant om dit te weten of is het een straatje te ver? Graag wil ik weten wat Field hier echt mee bedoelt en als het kan mag de link gelegd worden met de leerstof (de post hoc testen bij ANOVA o.a.). Ik heb een zwaar vermoeden dat de droge betekenissen zoals 'behoudend' en 'tolerant' hier wat te licht zijn...

Met vriendelijke groet

Kristien
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.2k punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Een liberale schatting overschat een parameter meestal, terwijl een conservatieve schatting een parameter vaak onderschat. Afhankelijk van de situatie kan men een van de twee prefereren
door (63.5k punten)
En, als kleine toevoeging: als je in een nulhypothese significantie toetsingskader werkt, geldt dat een liberale analyse inderdaad te vaak een type-1 fout maakt (ten gunste van hogere power), en een conservatieve analyse juist vaker een type-2 fout (ten gunste van een lagere kans op een type-1 fout).

In dat geval wordt de p-waarde bij liberale analyses dus onderschat, en bij conservatieve analyses overschat.

Met grote steekproeven kun je je conservatieve analyses veroorloven.

En liberale analyses leiden meestal tot meer tentatieve conclusies dan conservatieve analyses.
...