Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Daar is geen idealiter voor.

Een mediatie onderzoeken vereist ten eerste een experiment: de variabele waarvan het effect volgens je theorie wordt gemedieerd moet worden gemanipuleerd in een experiment met groepen die voldoende groot zijn om randomisatie te laten slagen in het genereren van equivalente groepen.

Als je geen experimenteel design hebt, geldt dat de uitkomsten van je analyse niets kunnen zeggen over mediatie, behalve misschien dat mediatie onwaarschijnlijk is als er helemaal geen verbanden worden gevonden. Als je zonder experimenteel design wel verbanden vindt, kunnen die worden verklaard door confounding.

Het opnemen van covariaten lost dit niet op: je weet immers niet wat alle mogelijke confounders zijn, dus de kans dat je er een of meer mist, is groot.

Tegelijkertijd kunnen er als je wel een experimenteel design hebt toch theoretische redenen zijn om covariaten op te nemen in je design. Dit hangt echter af van de theorie: dit is geen methodologische of statistische vraag.
door (77.8k punten)
...