Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb mediatie uitgevoerd met het experiment als onafhankelijke variabele en negatief affect als mediatie en oordeel over anderen als afhankelijke variabele. Voor de presentatie wil ik dat in een grafiek zetten. Maar hoe doe ik dat?
in Longitudinaal Onderzoek (PB17x2) door (160 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Ik zou in het programma dat je gebruikt voor je slides (e.g. LibreOffice Impress, MS Powerpoint, Prezy, LaTeX Beamer, etc) je conceptuele model tekenen met ovalen voor de variabelen die je hebt berekend uit gemiddelden, rechthoeken voor de variabelen die uit 1 item bestaan en manipulaties, en pijlen om de gehypothetiseerde causale verbanden aan te geven.

Zet vervolgens bij die pijlen de gestandaardiseerde regressie-coefficienten en de bijbehorende p-waarde (ik zou de exacte p-waarde noemen, en geen sterretjes gebruiken; de APA 6th edition schrijft terecht voor dat je alle p-waarde > .001 exact moet benoemen op drie decimalen (en voor kleinere p-waarden gewoon p < .001). Je zet dus twee getallen bij elk pijltje.

Sterker nog, ik zou zelf ook de bivariate correlaties erbij plaatsen, omdat dat erg kan helpen bij het interpreteren van de mediatie-effecten.

Zie e.g. de afbeeldingen bij https://www.google.nl/search?q=simple+conceptual+model+mediation voor wat voorbeelden.

Als je echt fancy dingen wil doen kun je ook scatterplots van de verbanden toevoegen; dit helpt nog verder bij de interpretatie. Maar da's nogal geavanceerd, en het is niet makkelijk om in SPSS goede scatterplots te maken (in R wel), plus, voor je publiek is een conceptueel model meestal voldoende tenzij je op nuances van de analyse in wil gaan. Dus ik zou dat zelf achterwege laten voor nu, als ik jou was.

Voor presentaties is het belangrijkste om te redeneren vanuit je publiek. Vermijd zoveel mogelijk tekst op je slides, en gebruik in daarvan visuele ondersteuning van je verhaal; modellen etc om visueel uit te drukken wat je verteld.
door (77.8k punten)
Is er goede software om een conceptueel model te maken? Een programma dat pijlen met tekst, rechthoeken en ovalen met tekst, enzovoort kan weergeven?
R, bijvoorbeeld met package DiagrammeR :-)

Maar verder doen LibreOffice Impress en PowerPoint (en wsch Keynote) dat ook heel aardig!

InkScape is een uitstekend open source pakket om vectortekeningen te maken (een soort open source Adobe Illustrator). Die kun je vervolgens rasteren op elke gewenste resolutie.

En Dia is speciaal voor flowcharts etc. Google Drive heeft diagram.io, dat gebruik ik vaak om 'data modellen' te bouwen (ontwerpen van databases). Maar die zijn allebei een stuk geavanceerder.

Dus ik denk dat als je niet je standaard slide-software wil gebruiken, InkScape de beste oplossing is. Of dus evt R :-) De diagrammen in IDA zijn allemaal in R gemaakt (niet met DiagrammeR, dat kende ik toen nog niet, maar met package SemPlot).
(Ikzelf, als power users zeg maar, bouw die voor gebruik in presentaties altijd gewoon in PowerPoint, trouwens. Dat het veel wordt gebruikt betekent niet dat het nergens goed in is :-) Mocht dat helpen kiezen.)
Dank je wel, weer genoeg om uit te proberen! Ik zou het zelf niet graag in presentatie-software maken, omdat dit soort afbeeldingen ook wel in andere bronnen (artikel, thesis) voorkomen. We prutsen weer lekker verder.
...