Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik heb bij opgave 2.3 van het digitale werkboek geprobeerd uitbijters te berekenen met z-scores (voor het databestand dataAsch.sav), maar ik weet niet of ik het goed heb gedaan. Ik heb het volgende gedaan: Analyze => descriptive statistics => descriptives => vakje aanvinken met ‘save standardized values as variables’. Dan ontstaat er een nieuwe variabele zscores. Dan ga ik naar transform => klik zcores aan => 'recode into new variables => old en new values. Dan maak ik een categorie 'lager dan -3'  en 'hoger dan 3' (denk ik) door -3 in te typen bij Range, LOWEST through value, en 3 bij Range, value through highest. En als daar dan geen uitkomsten voor zijn, zijn er geen uitbijters.
Maar ik voel me een beetje onzeker, misschien doe ik het omslachtig of maak ik ergens een denkfout?

Je kunt volgens de uitwerking van de opgaven uitbijters ook bereken door na te gaan of er scores zijn groter dan 1,5 IQR. Moet je dat zelf berekenen of kan dat ook met SPSS? Waar staat eventueel uitleg?

Ik vind het niet zo moeilijk om een boxplot te draaien, maar dan staat er in deze opgave als uitkomst '36 en 37 lijken uitbijters maar liggen nog binnen de marge'. Maar hoe stel je dat vast? Want als je zo naar de afbeelding kijkt, zie je twee verdwaalde stipjes en denk je 'aha, uitbijters'...
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (380 punten)
Ik vond deze wel handig: http://statistics-help-for-students.com/How_do_I_analyze_data_in_SPSS_for_Z_scores.htm#.WLcTGYWcHOY Misschien helpt dit?

Met vriendelijke groeten

Kristien

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Ik vind dit zelf ook een lastige. Ik heb zelf wat zitten zoeken er op en kwam deze twee tegen, ik zie dat soms er een regel wordt gebruikt om van het gemiddelde 3x de standaardeviatie aan te houden, maar elders ook weer dat hier de nodige kritiek op is. Ik begrijp hier in elk geval van dat het nogal subjectief is. Volgens mij volg je wel het idee wat bij 5.3.2. staat in Field (alleen dan niet via de syntax). Ik vond het maken van zo'n p-p plot ook wel handig, dat maakt het wel visueel helder

https://nl.wikipedia.org/wiki/Uitbijter

http://hulpbijonderzoek.nl/online-woordenboek/uitbijter/

door (690 punten)
...