Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In thema 4 staat bij 4.1 opnieuw de sportcasus. Er wordt bij vraag 6 gevraagd om te kijken naar het verschil in SS error met en zonder covariaat. In het antwoord staat: 'Als er geen covariaat is opgenomen dan ziet u dat de sum squares van de error 113.611 is en met covariaat is de sum squares van de error 45.993'. Het lukt met niet om de interactie tussen sportscore1 en sportscore2 in de tabel Tests Between Subjects Effects weer te geven. Er staat dat moeten worden ingevoerd als Dependent variabele= nameting, sportscore2, factor=voorlichting, covariaat=voormeting, sportscore1. 

In de uitkomst tabel wordt bij deze input logischerwijs een interactie tussen voorlichting en sportscore1 gegeven. Wat doe ik fout? 

in (Digitale) werkboeken door (660 punten)
Zou je de syntax die je gebruikt kunnen copy-pasten?
Jazeker, dit is de syntax die ik heb gebruikt voor de ANCOVA:

DATASET ACTIVATE DataSet1.
UNIANOVA sportscore2 BY voorlichting WITH sportscore1
  /CONTRAST(voorlichting)=Simple
  /METHOD=SSTYPE(3)
  /INTERCEPT=INCLUDE
  /EMMEANS=TABLES(voorlichting) WITH(sportscore1=MEAN) COMPARE ADJ(LSD)
  /PRINT=ETASQ DESCRIPTIVE PARAMETER HOMOGENEITY
  /PLOT=SPREADLEVEL
  /CRITERIA=ALPHA(.05)
  /DESIGN=voorlichting sportscore1 sportscore1*voorlichting.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
De interactie tussen covariaat en fixed factor hoeft niet ingemodelleerd te worden bij het toetsen van de hypothese. Deze is enkel nodig om te toetsen of er een ongeoorloofde interactie is (een van de assumpties van ANCOVA is dat er geen interactie is tussen fixed factor en covariaat). In de syntax kan dit worden op gelost door bij /DESIGN de interactie 'sportscore1*voorlichting' te verwijderen. In de menustructuur kan dit worden opgelost door geen "Custom" model te kiezen bij het "Model"-scherm, maar om het op Full factorial te laten staan, of om een model te specificeren zonder de interactie.

Als het dan goed is moeten, afgerond, alle aangepaste gemiddelden bij estimated marginal means nu overeenkomen met de terugkoppeling
door (63.1k punten)
...