Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Ik doe iets niet goed bij het berekenen van boxplots en z scores. Bij OKD heb ik volgens mij niet gehad. Ik heb Field erop nagelezen maar het lukt me niet.

Thema 2.4 vraag 9. Simon effect.

Boxplots:

Ik open SPSS met simoneffect.sav vervolgens klik ik op graphs-chart builder. Ik klik boxplot bij choose from. Vervolgens kan ik uit drie opties kiezen. Ik kies voor clustered omdat we meer variabelen hebben.  Dan krijg je de y en x axis waarvan ik niet goed begrijp of het uitmaakt welke variabele ik waar op 'drag' of  niet. Ik heb reactietijden op y-axis geplaats en Oor op x -axis. Ik wil dan command ook op de x -axis plaatsen maar dat kan niet. Vervolgens heb ik ook een ander venster dat open gegaan is met element properties. Dat kan ik niet in Field terugvinden. Bij hem komt dat kennelijk niet op. Bij mij komt het ook bij simple plots op.

Hoe kan ik bij iemand mee kijken welke commands ik moet invoeren zodat het me wel lukt?

Hetzelfde voor de z-scores.

Ik heb volgende uitgevoerd. syntax:

DATASET ACTIVATE DataSet4.
DESCRIPTIVES VARIABLES=reactietijd commando oor
  /SAVE
  /STATISTICS=MEAN STDDEV MIN MAX.

Ik krijg dan in het databestand allemaal z-scores maar ik begrijp niet wat ik er dan verder mee moet. In overzicht krijg ik volgende te zien. Wat ik op zich raar vindt want alle N zijn 64.

Descriptive Statistics                    
                         N    Minimum    Maximum    Mean    Std. Deviation
Reactietijd (Ms)    64    174,04    629,18    371,6531    107,22455
spoken command  64    0            1              ,50                 ,504
stimulated ear        64    0            1                 ,50               ,504
Valid N (listwise)    64       

       

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (280 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Als het databestand klein is dan kun je visueel de z-scores aflopen. Eventueel kun je ook eerst naar Descriptive Statistics -> Frequencies gaan. In de resulterende output wordt dan vanzelf duidelijk welke z-scores hoe vaak voorkomen. z-scores groter dan 3.00 (en dus ook kleiner dan -3.00) zijn op basis van de z-score te groot.

Boxplots werken met interkwartielafstanden (Interquartile Range: IQR). SPSS maakt een onderscheid tussen outliers (IQR > 1.5) die weergegeven worden als bolletjes, en extreme cases (IQR > 2.2) die worden weergegeven als sterretjes. Om de bolletjes hoef je je niet zo'n zorgen te maken (gebeurd al snel als de verdeling net een tikje scheef is), sterretjes zijn daarentegen vergelijkbaar met z-scores > 3.00.
door (63.5k punten)
...