Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

In psychologisch experiment staat in de Bron "Covariantie" een voorbeeld onderzoeksverslag. Uit de outputs; "Tests of Between Subject Effects", "Parameter Estimates" en "Constrast Results"  leidt men af dat de ene groep verschilt van de andere door te kijken naar de p waarden in de tabel Contrast Results, maar zij bekrachtingen dit verschil door te zeggen bv: groep A is groter dan groep B want de p waarde is .006,  M=.041     Waar kan ik deze M terugvinden of hoe kan ik deze berekenen?  (In geen van de tabellen staat dit getal als Mean of Mean Square en ook in andere berekeningen over dezelfde casus niet)

in Methodologie door (120 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
M staat vermoedelijk voor het verschil in de gemiddelden; kan dit kloppen?
door (77.8k punten)

Hoi,  Ja correct, de M staat voor Mean en ik ben er ondertussen achter gekomen dat het gaat om de afwijkende Mean specifiek voor covariaten dus ik ben er gelukkig uit!                                                                                                                                         Misschien dat je me kan/wil helpen met een andere vraag; bij het bepalen welke analyse  je uitvoert bij een covariaat kijk je dan naar de algemene hypothese van de casus of naar de eventuele hypothese die je hebt over de covariaat?  (de algemene hypothese is gericht, over de invloed van leeftijd als covariaat zou ik bij wijze van een ongerichte hypothese kunnen formuleren. Officieel gebruik je voor een gerichte hypothese een contrast en voor een ongerichte hypothese de post hoc analyse. Dus hangt het soort analyse af van welke hypothese (algemene hypothese of covariaat hypothese) Waarschijnlijk een heel domme vraag en ik zal vast te moeilijk denken..sorry!    Groetjes Jessica

Een covariaat neem je op in een Anova model om 1) te corrigeren voor een mogelijke confounder, of 2) power te winnen. Als een continue voorspeller de voorspeller is waar je primair in geinteresseerd bent (waar je dus een onderzoeksvraag of hypothese over hebt) toets je dat sowieso niet met een anova, maar bijvoorbeeld met regressie-analyse. Dus je denkt niet te moeilijk; maar het antwoord is misschien wel iets anders dan je had verwacht :-)
haha inderdaad heel anders maar begrijpelijk. Ik vind het lastig omdat een covariaat bij wijze van spreken een heel andere (interessante) hypothese op zou kunnen leveren, daar denk ik teveel over na (denk ik...) en zie vervolgens door de bomen het bos niet meer...  Hartelijk dank voor al je hulp tot nu toe, hier kan ik wat mee!   Groet Jessica
...