Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
De omegakwadraat bij repeated measures kan je uitrekenen met de omega kwadraat calculator. Jammer genoeg moet je de MSB zelf uitrekenen. Daarvoor heb je eerst SST nodig, die krijg je door Sgrant²(N-1), wat betekent dat je de variantie moet zoeken van alle scores over de groepen heen. Hoe je dat doet weet ik dus niet. Of tenminste : je kan toch onmogelijk bij een grote steeproef, alle cijfertjes apart gaan bekijken. Dus moet er een gemakkelijkere manier zijn, denk ik dan. Welke?

De N zijn alle deelnemers van het ganse onderzoek. Dan is het niet meer zo moeilijk, want dan moet je dus SSB = SST – SSM – SSR (die twee laatste vind je in de output van SPSS. MSB is dan SSB/dfB (waar dfB het aantal deelnemers in 1 groep -1 is).
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (840 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
deze vraag worstel ik ook mee!
door (180 punten)
Dan kan je beter een opmerking dan een antwoord plaatsen :-). Is $S_{grand}$ niet simpelweg de variantie van de hele steekproef? Die waarde, die we in een van de eerste weken van IDA moesten berekenen? Je zou het bijna vergeten.
Ja, Sgrant is de variantie van de hele steekproef. Maar in IDA kon je dat eenvoudig berekenen op basis van een steekproef van pakweg 20. Dan is het niet heel arbeidsintensief. Maar bij een steekproef met N=100 of meer, is dat al een heel ander verhaal. Dus nogmaals : is er een simpeler manier om Sgrant uit te rekenen dan al die getallen op te tellen, te kwadrateren, enzoverder? En kan je de benodigde data ergens vinden in een output van SPSS, of moet je echt in je datareeks alle getallen gaan 'overschrijven'? Beste professoren?
Over welke casus gaat dit precies? Met Analyze > Descriptive Statistics > Descriptives kan je toch de standaard deviaties bestellen? Of geldt dit niet meer, zo gauw je de groepen moet optellen (sportscore1 + sportscore2 bijvoorbeeld)?
Hey Reinout,

geen casus, gewoon het uitrekenen van een omega kwadraat (met de hand) bij een repeated measures. Misschien is het wel zo, dat je dan alle standaarddeviaties moet kwadrateren en optellen, maar dat zou ik dan wel graag even willen weten.

Bedankt om (alweer) te antwoorden.
...