Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
In het boek van Field (p 484) wordt vermeld dat wanneer behandelingsgroepen verschillen op de covariaat, dat het inbrengen van de covariaat in de analyse dan niet zal controleren voor deze verschillen en dat dit de interpretatie van de ANCOVA hypothekeert.

Maar in opdracht 4.1. van de cursus (vraag 4) wordt bij de sportcasus gesteld dat we de sportscore 1 (die afhankelijk blijkt te zijn van de verschillende condities) moeten meenemen als covariaat in de analyse, zonder dat er iets gezegd wordt over de moeilijkheden die dat oplevert bij de interpretatie van ANCOVA. Wat zie ik hier over het hoofd? Hoe kunnen we de ANCOVA dan toch nog goed interpreteren (rekening houdende met opmerking van FIeld)?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Goede vraag, helaas met een onbevredigend antwoord: er is geen echt vast antwoord.

Zodra de regressielijnen per groep niet parallel lopen, dan is er per groep net een andere impact van de covariaat op de afhankelijke variabele. Zoals Field beschrijft kan dat soms zelfs goed zijn. Het enige wat je in een verslag nog kunt doen is constateren: realiseren dat dit een negatieve impact op de power heeft, en misschien zelf proberen uit te pluizen wat de aard van de schending is (voor de diehard statistieklovers). Zoals bij vrijwel alle assumptieschendigen, helaas is alles dan nog damage control wat vaak nog slechts deels in de discussie bediscussieerd kan worden.

In deze opdracht is het voldoende om te realiseren dat je het dient te toetsen en dat je de toets juist kunt uitvoeren en beoordelen.
door (63.5k punten)
...