Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Stel: je hebt een (quasi)experiment met een voor-en nameting, 1 afhankelijke variabele en twee gemanipuleerde onafhankelijke variabelen. Stel dat je bij de analyse van de nameting het resultaat van de afhankelijke variabele op de voormeting als covariaat hebt opgenomen en daarnaast ook nog een paar andere demografische covariaten. Moet je dan bij de analyse van de voormeting (om te kijken of er daar ook al verschillen zitten tussen de condities mbt de afhankelijke variabele) ook diezelfde demografische covariaten opnemen en dan voor elke covariaat de assumptie van de regressieslope testen? Of hoeft dat niet?

Hierbij aansluitend: moet je bij het testen van de assumptie van de regressieslope voor elke covariaat ook telkens de andere covariaten mee opnemen in het model of mag je dat doen zonder de andere covariaten?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Zodra je controlevariabelen in een model opneemt (zoals de demografische) dan is het handig om die bij zowel voor- en nameting op te nemen.

Hoe de slopes moeten worden getest in dit soort modellen is onderwerp van discussie. Formeel bekeken moeten alle twee- en meerweginteracties worden getoetst. Dit gaat in de context van deze module wel erg ver. Het is dan voldoende om de tweeweg-interacties te toetsen. Hoe het ook zij: bij het toetsen van regression-slopes het liefst ook alle overige covariaten in het model.
door (63.1k punten)
...