Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Sorry, nog een vraag over ANCOVA. Wat ik niet goed begrijp, is wanneer je juist bepaalt of je een covariaat opneemt of niet. Als de assumptie op de regression slopes geschonden is, dan best niet, heb ik begrepen. Maar op die manier kan je soms heel veel covariaten opnemen, wat het allemaal heel ingewikkeld maakt. Zijn er een aantal vuistregels mbt het al dan niet opnemen van covariaten in je analyse? Doe je dat op basis van "gezond verstand": nadenken of die variabele een belangrijke invloed kan hebben of niet?...
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In principe is een covariaat bedoeld om zogenaamde error variantie in de afhankelijke variable (Y) te verminderen. Je verklaart met de covariaat een stukje variantie van Y, er blijft dus minder error (= niet verklaarde variantie) over. Het gevolg is dat de power van je analyse toeneemt. Je vindt dus eerder een bestaand effect met een significantie toets.

Maar pas op. Covariaten die weinig of niets verklaren zorgen er wel voor dat het aantal vrijheidsgraden afneemt en dat laatste kan er voor zorgen dat de power juist afneemt.

Gezond verstand gebruiken is altijd een goede raad! En ook kijken naar eerder onderzoek of pilot studies uitvoeren.
door (11.7k punten)
...