Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Hallo hallo,

Ik heb een vraagje met betrekking tot Casus B uit de cursus Survey. Zo heb je op p. 161 het conceptueel model waarbij sekse en extraversie de relatie tussen afwisseling en arbeidstevredenheid modereren. Behalve sekse, zijn alle andere (3) variabelen intervalvariabelen.

Mijn vraag is nu, stel dat je extraversie (interval) uit dit model wegneemt, en je (via regressieanalyse) enkel de modererende invloed van sekse wilt onderzoeken in dit model (dus de modererende invloed van sekse op de relatie tussen 2 intervalvariabelen), is het dan nodig om

1. van sekse een dummy te maken?

2. de overige 2 (interval)variabelen te standaardiseren?

Alvast bedankt!

in Cross-sectioneel Onderzoek (OCO, PB08x2) door (220 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Het antwoord op beide vragen is 'ja'. Sekse is een nominale variabele, waarvan de twee mogelijk waarden (man en vrouw) geen numeriek equivalent hebben. Dit moet je dus zelf creeeren, dus je maakt een dummyvariabele aan met de waarden -.5 en .5 (of eventueel 0 en 1, maar -.5 en .5 is beter). Vervolgens moet je de interval-variabelen standaardiseren om zogenaamde 'multicollineariteit' te beperken (zoals in de cursus-bronnen wordt behandeld). Na deze standaardisatie kan de andere onafhankelijke variabele met de dummy-variabele worden vermenigvuldigd, en kan het regressie-model worden gedraaid.
door (77.8k punten)
...