Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
in Methodologie door (300 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
 
Beste antwoord

Bij one way ANOVA vergelijk je gemiddeldes van 1 variabele in verschillende groepen (meer dan 2, anders zou je t-toets gebruiken). Bij MANOVA kun je dat tegelijk voor verschillende (uitkomst)variabelen doen. Dat is beter dan voor elke variabele een afzonderlijke (one way) ANOVA te gebruiken, omdat je met MANOVA ook rekening houdt met eventuele verbanden tussen die uitkomstvariabelen. Als je bv. 2 uitkomstvariabelen hebt, zou het kunnen dat een ANOVA voor geen van beide afzonderlijk verschillen 'detecteert' tussen de groepen. Maar een MANOVA zou kunnen toetsen of een bepaalde groep respondenten sterk afwijkt op een combinatie van de twee variablen (bv. op variabele #1 HOGERE scores in combinatie met op variabele #2 LAGERE scores).

Lu

door (7.9k punten)
geselecteerd door
...