Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Bij 2.4 Betrouwbaarheidsintervallen gaan twee leerdoelen over puntschattingen. Waarschijnlijk denk ik veel te ingewikkeld maar ondanks dat ik de stof meerdere malen bestudeerd heb, krijg ik het begrip puntschatting niet geplaatst.  Ik neem aan dat het gaat om een zuivere schatter gaat, maar ik kan de definitie niet vormgeven evenals de vraag waarom puntschattingen niet erg informatief zijn. Is het mogelijk het op een andere manier uit te leggen dan in het werkboek? Dank alvast.
in Inleiding Onderzoek (OIO, PB02x2; was Inleiding Data Analyse, IDA) door (490 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Zuivere schatters zijn niet een definitie van puntschattingen. Ook een onzuivere schatter kan een puntschatting zijn.

Eigenlijk is een puntschatting gewoon een getal. Normaal berekent men het gemiddelde, of een variantie, of een correlatie, en dat getal wordt gerapporteerd en geinterpreteerd. Echter, op een continuüm van mogelijke gemiddelden/varianties/correlaties/etc, is de gerapporteerde waarde er slechts 1 van. Een punt op een eindeloze reeks mogelijke waarden. Een puntschatting.

Vandaar dat er intervallen worden weergegeven: wat is een redelijke reeks te verwachten waarden die net zo goed als het weergegeven punt in dat continuüm het gemiddelde/variantie/correlatie/etc, had kunnen zijn
door (63.1k punten)
...