Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Mag je in dit geval spreken over risico's of moet je hier een ander woord voor gebruiken?? Voorbeeld: clusterhoofdpijn was onafhankelijk geassocieerd met een meer dan 5 keer zo hoog risico op de aanwezigheid van witte stofafwijkingen dan spierspanningshoofdpijn; gecorrigeerd voor de leeftijd (OR=5.31; 95%-CI [2.07-13.60], p=.001) en met correctie voor leeftijd en hypertensie een iets hogere odds ratio (OR=5.57; 95%-CI [2.20-14.61], p<.001).

in Resultaten door (200 punten)

1 Antwoord

1 leuk 0 niet-leuks
Dit is niet aan te raden, dit komt omdat een odds ratio de verhouding tussen twee odds is, terwijl de risk-ratio de verhouding tussen twee kansen is.

Dit lijkt semantisch geëmmer, maar wiskundig is het verschil van groot belang. Onder bepaalde voorwaarden zullen odds-ratio en relatief-risico gelijk opgaan, maar niet altijd. Het is daarom het beste om niet aan een vermenging van formuleren te wennen. Lees bijvoorbeeld : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18580722
door (63.1k punten)

Clusterhoofdpijn was onafhankelijk geassocieerd met een meer dan 5 keer zo hoge odds ratio op de aanwezigheid van witte stofafwijkingen dan spierspanningshoofdpijn; gecorrigeerd voor de leeftijd (OR=5.31; 95%-CI [2.07-13.60], p=.001) en met correctie voor leeftijd en hypertensie een iets hogere odds ratio (OR=5.57; 95%-CI [2.20-14.61], p<.001).

Is dit een betere formulering?

Bijna. Het zou dan 5x meer odds zijn. Toegegeven; voor een niet Brit blijft dit een vervelende formulering, maar dat komt omdat wij odds niet in de gewone taal gebruiken  om de waarschijnlijkheid van gebeurtenissen mee uit te drukken.
Heel erg bedankt. 5x hogere odds kan niet?
5x hoger is ook in orde.
...