Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Ik merk dat een getal soms tot 2 cijfers achter de komma wordt afgerond en soms tot 3 cijfers. Ook wordt soms wel een 0 voor de punt of de komma gezet, en de andere keer wordt de 0 weggelaten. Wat zijn hiervoor de regels?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (2.2k punten)

2 Antwoorden

0 leuk 0 niet-leuks

Het meest gebruikelijk is om met drie cijfers achter de komma te werken. mits die mate van nauwkeurigheid gerechtvaardigd is gegeven je meetprocedure.

Zet een 0 voor de punt of komma als het ook een andere getal zou kunnen zijn. Kan het alleen een 0 zijn (zoals bij p-waarden) dan kan die worden weg gelaten. Dit is de APA conventie.

door (11.7k punten)
Het verschil in antwoord met Gjalt-Jorn illustreert meteen de verschillen in de praktijk. Kennelijk zegt APA 2 decimalen. Ik zie vaak artikelen met drie decimalen.

Overigens kan je dit soort vragen ook zelf opzoeken bij de APA richtlijnen.

Beste allemaal,

Ik ben nu bezig met mijn masterscriptie en krijg de opmerking de APA manual te checken voor rapportage van percentages. In de manual, 6e editie, wordt alleen op p 188 iets gezegd over percentages, maar niets over wel/geen/hoeveel cijfers achter de komma. Ook in het boekje 'Zelf leren schrijven' dat we tijdens de opleiding hebben gekregen staat hier niets over in. In wetenschappelijke artikelen zie ik alle varianten staan. Van internet word ik ook niets wijzer. Toen bedacht ik me de vraag hier te stellen, maar zag tot mijn eigen verbazing dat ik bijna drie jaar geleden dezelfde vraag al eens hier heb gesteld. wink Maar ik stel hem nu toch nog een keer. Hoe hoort het nu en waar kan ik deze apa-regel vinden? 

Wederom bedankt voor de moeite,

Ivonne Lipsch

0 leuk 0 niet-leuks
De APA richtlijnen stellen volgens mij altijd met 2 cijfers achter de komma te werken, behalve voor $p$-waarden, die altijd exact moeten worden opgegeven tot 3 cijfers achter de komma, of als $p < .001$ als ze lager zijn dan $.001$.

Overigens zijn die twee decimalen vaak schijnprecisie: tenzij je honderden deelnemers hebt, kunnen je puntschattingen vaak makkelijk hoger of lager liggen, dus wat er achter de eerste decimaal gebeurt bij een Cohen's $d$ of een Pearson's $r$ is vaak niet zo informatief.
door (77.8k punten)
Jullie hebben het over cijfers achter de 'komma', toch zie ik u een punt gebruiken. Ik kan geen APA richtlijnen vinden over een punt of komma bij cijfers, in het boek en in wetenschappelijke artikelen wordt altijd een punt gebruikt omdat deze Engels zijn.
Mij is geleerd dat in Nederland decimalen worden aangegeven met een komma. Dus, de vraag is, maakt het uit of je komma's of punten gebruikt in het verslag of maakt het niks uit zolang je er maar consequent in bent?
dat heeft met nationale conventies te maken. Er is geen nederlandse APA-richtlijn; deze richtlijn is internationaal. In engelssprekende landen wordt een punt gebruikt als decimale scheider. In Nederland een komma. Als je een purist bent gebruik je een komma zolang je een nederlandse tekst schrijft. In de praktijk maakt het niet zo heel veel uit, zolang het maar consistent toegepast wordt
...