Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Op p 13 (1.3) staat dat   '... in within-subjects designs alle proefpersonen aan alle experimentele en controleposities worden blootgesteld. '

-1- Ik zou toch denken dat de proefpersonen in de controlegroep niet aan aan de experimenten worden blootgesteld? Je wilt toch juist bepalen of het exp. verschil maakt?

-2- ook mbt de onderlinge experimentele condities: personen uit conditie A (bijv antidepressiva) worden toch niet blootgesteld aan conditie B (bijv sedativa) of aan conditie C (placebo)? Als je juist wilt onderzoeken of A of B beter werkt/uberhaupt effect heeft tov de sedativa?

-3-  
Vraag erbij nav Reinouts opmerking: bij within-subject designs wordt toch zeker ook gewerkt met controlegroepen?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (1.8k punten)
bewerkt door
Als je met een controle-groep werkt, heb je het waarschijnlijk over een between-subjects design, denk ik. Een louter within-subjects design is een repeated measures, waar er in principe geen verschil is tussen de deelnemers.
Opmerking nav extra vraag :-). Volgens mij hoeft dat niet. In de sportcasus hebben we eerst gekeken naar een puur within-subject design, waarin de hele groep (inclusief controlegroep) werd samengevoegd, om te kijken hoe de sportscore zich ontwikkelde over de tijd.

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
Mensen kunnen soms hun eigen controle zijn. Stel het volgende onderzoek voor:

Men wil weten of de emotionele lading van posters op het kantoor invloed heeft op de productiviteit. Het volgende schema wordt gehanteerd

Groep A:

week 1: neutrale poster (controle)

week 2: agressieve kunst (exp 1)

week 3: groen landschap (exp 2)

Dit is al within subjects, met controle.

Een counterbalanced variant is dan ook within-subjects:

Groep B:

week 1: groen landschap (exp2)

week 2: neutrale poster (controle)

week 3: agressieve kunst (exp1)

Etc. Controle betekent dat een manipulatie afwezig was. Dat kan soms een hele groep betreffen die met rust wordt gelaten, maar het kan ook een neutraal moment in een experiment betreffen. Er is derhalve een subtiel, maar wezenlijk verschil tussen een 'controlegroep' en een 'controleconditie'
door (63.5k punten)
...