Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks

Een vraagje over covarianten...
Is het niet zo dat, wanneer de mogelijke covariant niet onafhankelijk is (tijdens het testen van onafhankelijkheid), deze in feite niet als covanriant moet worden gezien?
In vraag 3 en 4 (van hoofdstuk 4, 4.1 van het vak exp. ond.) wordt geconcludeerd dat het covariant sportscore 1) significant is....wat dus betekent dat er dus verschillen zijn tussen de 3 condities van voorlichting.
In vraag 4 wordt letterlijk gesteld: "Als het effect van de interventie vastgesteld wordt, is het nodig om in ieder geval de voormeting mee te nemen als corrigerende variabele, in de statistiek wordt dit een covariaat genoemd.
Ik zou denken hier dan geen rekening moet mee worden gehouden als covariaat.


 

dankjewel

in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (200 punten)
bewerkt door
Zou je de twee losse vragen kunnen splitsen in twee aparte vragen op oupsy? Dan wordt het voor anderen makkelijker om beide vragen te kunnen terugvinden

Bedankt voor uw antwoord,

maar in de oefening is de mogelijke covariaat (in de oefening is dit 'voormeting') niet onafhankelijk (gezien het significant is in de onafhankelijkheids test), maar toch zegt de oplossing letterlijk:  Als het effect van de interventie vastgesteld wordt, is het nodig om in ieder geval de voormeting mee te nemen als corrigerende variabele, in de statistiek wordt dit een covariaat genoemd.

ik zou eeder zeggen om het NIET mee te nemen als corrigerende variabele.

De formulering vind ik nog verwarrend. Bedoel je dat de covariaat significant een verband heeft met de afhankelijke variabele? Dat klinkt als een reden om de covariaat wel op te nemen in het model
Ik dacht dat er totale onafhankelijkheid moest zijn tussen covariaat en afhankelijke variabele over de condities van de onafhankelijke variabele.
Moest dit verschillend zijn, dan is de onafhankelijkheid toch geschonden?

neen?
Dit betreft de interactie tussen covariaat en de onafhankelijke variabele? Als deze significant is, dan is dat een assumptieschending, maar zie bijvoorbeeld  paragraaf 12.3.2 en Jane Superbrain 12.2 in Field voor duiding. Daar wordt duidelijk dat een significante interactie niet automatisch leidt tot verwijderen van covariaat uit model

Aub. inloggen or registreren om deze vraag te beantwoorden.

...