Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Een tweede vraagje:
Wat als de covariaat volledig onafhankelijk zou zijn van de afhankelijke (voorwaarde 1 is dus voldaan), maar geen homogene regressie hellingen heeft (voorwaarde 2 is niet voldaan).
Ik zou zeggen, als één van de 2 voorwaarden niet is voldaan, dan hoeft de variabele niet als covariaat te worden opgenomen.

dank
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (200 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks

Een covariaat (niet: covariant) wordt in een model opgenomen wanneer:

a) deze theoretisch zinvol is (een noodzakelijke controlevariabele, etc.)

b) methodologisch te onderbouwen (covariaat kan niet als 'opgelost' worden beschouwd door randomisatie)

c) er geen interactie is tussen predictor en covariaat op de afhankelijke variabele 

d) de covariaat een verband vertoond met de afhankelijke variabele (een voldoende grote effectgrootte het liefst in combinatie met significantie, maar dat laatste is niet altijd zinvol om vast te stellen

Dit lost dan eigenlijk je vraag of over het aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden. Echter(!) Field legt in de toetsprocedure voor de regression hellingen uit dat het schenden van deze assumptie niet hoeft te betekenen dat de covariaat verwijderd dient te worden. In sommige gevallen is de interactie zelfs verwacht. Field stelt daar dat het zinvol kan zijn om de analyse dan alsnog met covariaat te doen, maar uit te pluizen wat de aard van de interactie is, of deze logisch is, en er in de discussie op terug te komen.

door (59.8k punten)
...