Dit is een site voor studenten van de Open Universiteit. Voordat je een vraag kunt stellen moet je even een account aanmaken (dit systeem is niet gekoppeld aan je OU studentnummer en wachtwoord).

Welkom bij het vraag- en antwoord systeem van de onderzoeks-practica van de studie psychologie bij de Open Universiteit.

Houd er, als je een vraag stelt, rekening mee dat je de richtlijnen volgt!

0 leuk 0 niet-leuks
Er wordt vaak benadrukt dat een contrast orthogonaal moet zijn. Maar wat doe je als je hypothesen hebt geformuleerd over de verschillende niveaus van een gemanipuleerde variabele die niet met een orthogonaal contrast getoetst kunnen worden? Bvb je wil controle vergelijken met interventie 1 en vervolgens interventie 1 vergelijken met interventie 2 omdat je hypothesen gaan over het verschil tussen controle en interventie 1 en het verschil tussen interventie 1 en interventie 2. Dat komt neer op een Repeated contrast, die niet orthogonaal is. Het kan dan toch niet de bedoeling zijn dat je je hypothese gaat aanpassen om toch maar een orthogonaal contrast te kunnen gebruiken? Wat zie ik hier verkeerd?
in Experimenteel Onderzoek (OEO, PB04x2) door (750 punten)

1 Antwoord

0 leuk 0 niet-leuks
In dat geval is een repeated contrast de betere keus. Een contrast hoeft inderdaad niet in alle gevallen orthogonaal te zijn.
door (63.5k punten)
...